Begin 2010 heb ik gereageerd op een oproep van Bianca van Het Ezelhuis, waarbij ze liet weten op zoek te zijn naar mensen die haar wilden helpen met het trainen van ezels voor wandelingen. Daar had ik wel (ezels)oren naar en al snel was de kennismakingswandeling met Bianca en de ezels Saartje en Rafke een feit.

Ik was verkocht! Wat een leuke lieve beesten, wat een mooie kudde ezels. Steeds vaker was ik daar te vinden om te helpen in de wei en om het begeleiden van groepswandelingen. Ook met Bianca kon ik het goed vinden en samen kregen we meer en meer ideeën over de activiteiten met de ezels.
In oktober volgde ik bij Ezelstal Hans en Grietje in Gronsveld bij Maastricht een workshop Ezelfluisteren. Klinkt wellicht wat zweverig, maar dat was het zeker niet. Bij deze workshop stond vooral het gedrag van de ezel en het communiceren met het dier centraal. De workshop was het opstapje naar de cursus Asinotherapie die ik daarna in januari bij Ezelstal Hans en Grietje heb gevolgd. De cursus heeft me geleerd om tot een goed programma te komen. In februari was er dan nog de workshop portage (het wiegen/liggen op de ezel ter ontspanning) in België bij Au Pas de l’Âne in Trooz. Portage is de ultieme afsluiting na alle andere ezel-activiteiten.

De passie die ik voor de ezels heb, het plezier en de ontspanning die deze dieren je geven, wil ik nu delen met – en overbrengen op anderen.

Constance UijtdeHaag